måndag 16 augusti 2010

Kan man vara opartisk?

Tidningarna rapporterar idag om retorikexperten Camilla Eriksson, som visat sig vara mer eller mindre aktiv politiker för Folkpartiet. Inte alls lämpligt, menar TV4 och avbryter därför allt samarbete med henne. Retorikexpert sparkas

Ann Tiberg, chef för TV4:s Nyhetsmorgon, tycker att det som har hänt är tråkigt.
– Vi ska ha en oberoende expert. Vi ska inte ha några experter som har politiska uppdrag, det är fullständigt självklart, säger hon.

Tänk om alla representanter för media hade den klarsyntheten vad gäller oberoende experter;  dock verkar snarare motsatsen vara praxis. Detta förefaller vara särskilt uppenbart när det gäller analyser av partier ute på den så kallade högerkanten - där kallar man ofta in "experter" med sympatierna hos vänstern, som får kommentera (utifrån den egna politiska övertygelsen, får man förmoda - men det kanske var det som var meningen). En neutral analys låter sig därför svårligen göras.

Svårigheten är sannolikt den att ingen människa kan förhålla sig helt neutral; medvetet eller omedvetet bär man med sig (politiska) värderingar som färgar den objektiva syn man tror sig ha. Det gäller naturligtvis människor i båda ändarna på den politiska skalan.

1 kommentar:

  1. Camilla Eriksson är inte heller någon retorikexpert utan bara en PR-konsult som tror att det går att läsa in ett komplicerat ämne som retorik på sin kammare. Våra analyser visar hur bra det går: http://retorikexperterna.wordpress.com

    /Retorikens maskerade beskyddare

    SvaraRadera

I denna blogg är det högt i tak, vilket innebär att en fri debatt eftersträvas. Några förbehåll finns dock: personliga påhopp samt rasistiska och fascistiska kommentarer publiceras inte, liksom politiskt korrekt struntprat.