tisdag 9 november 2010

Retorik som affärsidé?

Marknaden börjar översvämmas av "retorikexperter", som mot (rundlig får man förmoda) betalning har som affärsidé att tala om för enkelt folk vad andra (företrädesvis politiker) egentligen menar med vad de säger. Ett  exempel härpå är ett par individer med "retorikexamen" från ett av B-universiteten - de marknadsför sig, intressant nog, bland annat med argument som undervisning i "politisk retorik, Sverigedemokraternas retorik och försäljningsretorik".

Där uppstår en intressant  situation; vi har fått ett nytt parti som på demokratisk väg i fria val har valts in i Sveriges riksdag. Således har tillräckligt många svenska medborgare ansett detta partis åsikter vara av den karaktären att det ska få vistas i det politiska finrummet. Men, och nu uppstår det verkligt intressanta: menar detta parti inte vad de säger och vad de gått till val på? Finns det en dold agenda som likt en trojansk häst kommer att överrumpla nationen?

Uppenbarligen finns det individer som anser att så är fallet, eftersom de har tagit som affärsidé att skärskåda detta partis externa kommunikation. Jag anar att den bakomliggande tanken är "avslöja" partiets värdegrunder; grundat på att åtminstone den ene av "experterna" öppet deklarerar sin aversion visavi partiet. Självfallet ska alla politiska partier granskas in på bara skinnet - men varför finns det då inte några "experter" på moderat retorik? Kommunistisk retorik? Folkpartistisk retorik? För att inte tala om socialdemokratisk retorik? Är det helt enkelt så att de mer etablerade partierna alltid talar klartext? Där finns aldrig några "dolda agendor"?

Det socialdemokraterna närstående bildningsförbundet ABF hade innan valet en person som reste runt och föreläste om Sverigedemokraterna och deras politiska historia (föreläsaren var för övrigt aktiv socialdemokrat). Syftet med föreläsningen var nu inte (vilket man möjligen naivt kunnat tro) att ge en objektiv bild av det nya partiet; dessvärre misslyckades man kapitalt eftersom partiet kom in i riksdagen.

Man skulle möjligen kunna betrakta dessa "retorikexperter" som en sorts efterföljare i samma anda - som trots resultatet av ett demokratiskt val likt en sentida Don Quijote drar ut i strid mot inbillade fiender.

Så, gott folk - nu vet ni - skaffa er en "retorikexamen" så ligger arbetsmarknaden öppen för er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

I denna blogg är det högt i tak, vilket innebär att en fri debatt eftersträvas. Några förbehåll finns dock: personliga påhopp samt rasistiska och fascistiska kommentarer publiceras inte, liksom politiskt korrekt struntprat.